Dokonując analizy składu produktów spożywczych można natknąć się na pewne dodatki e, które są substancjami odpowiednio przebadanymi. Zostały one wprowadzone do obiegu przez kompetentne instytucje Unii Europejskiej, dlatego uznaje się je za dodatki bezpieczne.

 

Wśród nich można znaleźć: substancje nazywane barwnikami, których zadaniem jest przede wszystkim nadawanie koloru produktom (E100-199); związki chemiczne, które mają na celu przedłużanie przydatności do spożycia danego produktu (E200-299); przeciwutleniacze i regulatory kwasowości (E300-399), które wstrzymują lub opóźniają utlenianie się substancji oraz zmieniają lub ustalają poziom kwasowości produktów spożywczych; środki spulchniające, żelujące i emulgatory (E400-499); środki pomocnicze (E500-599); wzmacniacze smaku (E600-699); środki słodzące oraz nabłyszczające (E900-999), a także dodatki e takie jak: stabilizatory, konserwanty oraz zagęstniki określane symbolami E1000–E1999. Każda z wymienionych kategorii „E” dodatków ma ściśle określone zadanie, dlatego ich obecność w produktach spożywczych nie jest przypadkowa.